Här är lite tankar som jag skrev ner under min andra graviditet. Den största delen av dagboken är innan vecka 34, eftersom vi flyttade till hus då. Det blev alltså inte så mycket tid över att skriva dagbok :-)

Lördagen den 29 december 2001 - vecka 38 + 0
Oj, oj, oj nu har det gått MÅNGA veckor sedan sist! Anledningen är förstås att vi har flyttat med allt vad det innebär, plus att vi inte har fått internet i huset ännu vilket gör det lite svårt att uppdatera. Tråkigt, men jag ska försöka fylla på lite i efterhand för det har ju hänt en hel del sedan sist!

Igår var Dick och jag på visning på BB Stockholm. Det känns skönt att veta var det är så man hittar dit när det är dags. För dags kan det ju vara när som helst nu! Drömmer nästan varje natt att jag föder barn och oftast är det en flicka. Jag är så nyfiken på vem det är där inne! H*n ligger med huvudet ner men inte fixerad och vänder därför fortfarande sida ibland, bökar runt och hickar.

Jag fick till slut tag i Gudrun Abascals bok "Att föda" på biblioteket och den kan jag verkligen rekommendera!

Torsdagen den 27 december 2001
Idag var det dags för besök hos barnmorskan och hädanefter blir det varje vecka. Fast nu är det ju bara tre veckor kvar (plus/minus två...) så det ska väl förhoppningsvis inte behöva bli så många besök till... Allt var bra fortfarande och vi sammanfattade graviditeten med att den har varit bra förutom nu på slutet då jag har varit trött och haft ont. Fast SÅ farligt har det ju inte varit tycker jag, jag har ju orkat med en flytt också! Jag hyrde en TENS-apparat. Har aldrig provat det förut så det ska bli "kul" att se hur det är. Dick var med (för första gången) och Jackie och Annie också, plus David förstås, och alla fick höra det lilla hjärtat slå. 144 slag per minut var det, det har legat mellan 140 och 148 varje gång.
Tisdagen den 11 december 2001
Idag var jag på läkarbesök och jag är sjukskriven till "partus minus tio dagar". Skönt! Nu kan jag gå här hemma och vara trött och ha ont utan att behöva göra det på semestern!

Lördagen den 8 december 2001 - vecka 35 + 0
Så där ja, nu har vi flyttat och bott en vecka och det känns jättebra! Nu får man vänja sig vid att gå ut och hämta morgontidningen:-) Bland det första vi gjorde var att studsa med studsbollar - det tålde nämligen inte gamla grannen. Skönt att slippa bo vägg i vägg med någon eller att ha någon under sig! Men framför allt att bara kunna öppna dörren och gå ut på sin egen gräsmatta! Knut kan ligga och sova ute på altanen i vårsolen sedan, men fattar knappt att det är sant...

Är väldigt sugen på äppeljuice just nu, det går inte att dricka något annat :-)

Tisdagen den 27 november 2001
Den här veckan har jag tagit ledigt för att packa inför flytten. Vi flyttar ju på söndag! Idag jobbade jag ändå några timmar eftersom David var sjuk förra veckan och jag behöver lämna över till vikarien. Nästa vecka ska jag bara jobba torsdag och fredag - sedan är jag LEDIG!!! Känns helt underbart skönt för jag orkar inte jobba nåt mer nu. Är trött och har ont i bäckenet/ryggen/ischias mm. Var hos barnmorskan idag och fick en läkartid om två veckor så får vi se om jag kanske blir sjukskriven de sista veckorna. Semesterdagarna kan man ju göra något roligare med...

Tisdagen den 6 november 2001
Lånen är klara! Vi skriver på i morgon, mitt emellan barnmorske- och BB-besök...! Fattar fortfarande inte riktigt att det är sant att vi ska flytta till hus. Att bara kunna ta en promenad i vår och låta Knut ligga kvar i vagnen ute på terassen och sova... att David och Knut kan bada utomhus på vår egen gräsmatta nästa sommar... Nu är det alltså bara själva bytet som ska gå igenom hos Svenska Bostäder, men det SKA inte vara några problem. Det kan ju i och för sig dra ut på tiden, men inom 14 dagar ska de ge svar.

Ja, i morgon är det alltså dags för besök hos barnmorskan igen. Eller, igen och igen, jag har bara varit där ett par gånger hittills. Ska bli spännande att se hur mycket jag har gått upp i vikt eftersom vi inte har någon våg här hemma. Jag tror inte att det är så mycket faktiskt. Jag bad ju om en remiss till en dietist, men det har dragit ut så på tiden. Förra veckan fick jag en inbjudan till en information angående vikt och graviditet, men det var den 20 november och det känns lite sent tycker jag så jag hoppar över det. Dessutom har vi ju fullt upp nu hela november med packning inför flytten!

Jag ska också berätta för henne att jag är så trött att jag knappt orkar ta mig till jobbet, ännu mindre koncentrera mig på att jobba, och dessutom ta hand om en tvååring och allt annat... Jag hinner ju aldrig vila på dagarna. Dessutom har mitt avslappningsband gått sönder :-( Jag har väl lyssnat sönder det :-) Får skaffa ett nytt för nu känns det som om jag inte klarar mig utan det!

I morgon kväll är det informationsmöte på BB Stockholm, Danderyds sjukhus. Hoppas att jag fortfarande får föda där, fast jag har flyttat då menar jag. Fast det borde ju gå bra eftersom jag tänkte fortsätta på Ekens MVC.

Har för resten lagt in ett par nya bilder under foton!

Lördagen den 3 november 2001 - vecka 30 + 0
Ännu en vecka har gått! Om en månad flyttar vi, om allt hinner bli klart innan dess. Det hänger på om Svenska Bostäder godkänner de nya hyresgästerna i tid och att vi får våra lån. Vi har i alla fall skrivit kontrakt och varit på banken, och det såg hoppfullt ut...! Nu håller vi för fullt på att planera för själva flytten, sorterar och rensar ut i skåp och lådor, ringer och fixar med flyttfirmor och sånt. Det blir väldigt intensivt nu ett tag, men för hoppningsvis kan man pusta ut lite när Knut kommer till världen och slå sig till ro i sitt nya hem!

Själva graviditeten är fortfarande i stort sett problemfri, vilket så klart är jätteskönt. Jag hade nog räknat med att det skulle bli lite värre den här gången. Kanske är bäst att inte säga för mycket för det är ju några veckor kvar, men än så länge är jag glad att få må så här bra! Är i och för sig väldigt trött och känner mig okoncentrerad på jobbet. Det kan ju också ha att göra med att man har flytten i huvudet, men jag har väldigt svårt att ha flera saker på gång samtidigt. Och i bland har man ingen större lust att vara trevlig mot andra människor utan vill bara krypa ner under en filt och äta choklad :-)

Dessutom har man en liten envis trotsig tvååring här hemma som håller på att testa gränser och kan själv och är tvärtemot mest hela tiden:-) Det tar också en hel del på krafterna måste jag säga... förra gången var det ju bara att lägga sig i soffan och vila när man var trött. Lägger jag mig där nu så kommer han och drar i min hand och vill att jag ska följa med någonstans eller hämta någonting eller vad som helst, bara inte ligga i soffan och lata mig...

Är sugen på mandariner!!!

Knuts storebror
David, 2 år, är nyfiken på mammas mage. Kan det verkligen vara en bebis där inne?!

Lördagen den 27 oktober 2001 - vecka 29 + 0
Det är så gott som klart med huset! Ja, vi har kommit överens om ett pris men inte skrivit kontrakt eller fått lån ännu, så det är fortfarande pirrigt! Huset är borttaget från HemNet, så mäklaren anser att det är sålt i alla fall... Vi har bestämt att vi ska flytta 1:a december!!! Oj, oj, oj, det är ju bara drygt en månad... men det är lika bra för annars blir det ju inte förrän i vår någon gång när Knut är född som vi kan flytta, och jag är inte så sugen att gå och packa flyttlådor höggravid och sitta och vänta på att bebisen ska komma. Nä, då är det bättre att ha fått flytta in och ägna sig åt att packa upp istället, även om det blir lite stressigt. Vi får ta både flytt- och städfirma så blir det mycket lättare.

Den här veckan har jag mått illa (läs spytt...) två gånger efter frukosten. Inte alls så "kuligt" :-( Särskilt inte när man ska ta hand om en liten envis tvååring som inte vill klä på sig och själv försöka komma iordning för att cykla till jobbet i höstrusket... I tisdags fick jag ringa och säga att jag skulle komma lite senare och bara sätta mig ner och ta det lugnt ett tag. Jag har kommit fram till att det måste vara apelsinjuicen som är boven i dramat. Om jag låter bli att dricka det på morgonen så mår jag förhoppningsvis bra resten av graviditeten, som det för övrigt bara är 2,5 månader kvar på nu!

i sjunde månaden
Magen växer i färdriktningen!

Lördagen den 20 oktober 2001 - vecka 28 + 0
Den här veckan har det inte hänt så mycket med magen tycker jag. Allt är bra! Jag försöker lyssna på avslappningsbandet då och då (helst varje dag) och märker att det verkligen blir lättare och lättare att slappna av. Det tror jag verkligen att jag får användning av under förlossningen. Igår var det som att jag kände kroppen bli lätt och nästan sväva en bit ovanför sängen. Mysko känsla, men väldigt avslappnande måste jag säga! Dick säger att det är som meditation.

Även fast jag försöker träna på avslappning så hjälper inte det så mycket när jag sover eftersom jag vaknar av minsta lilla ljud... Troligen är det en förberedelse på att man ska vakna när bebisen vaknar sedan, men det känns lite onödigt redan nu när jag inte behöver vakna:-)

Huset som vi är spekulanter på har jag inte berättat så mycket om på sista tiden. Vi la i alla fall ett bud i måndags, fick svar i torsdags att de inte accepterar det. De vill egentligen ha 400 000 kr mer men är beredda att sänka det till 200 000 kr. Efter att ha funderat lite la vi ett nytt bud igår som ligger 300 000 under deras första krav. Nu får vi gå och vänta hela helgen och bita på naglarna...! Men eftersom det handlar om ett par hundra tusen hit eller dit (låter som man är miljonär:-)) så tror vi att det på nåt sätt kommer att lösa sig. Och det vore ju bra om vi kunde flytta innan januari!

Lördagen den 13 oktober 2001 - vecka 27 + 0
Nu har jag bokat in oss till en informationskväll på BB Stockholm den 7 november. Ska boka in en visning också så man vet vart man ska ta vägen när det väl blir dags och inte behöver irra runt i kulvertarna på Danderyds sjukhus :-)

Jag börjar känna mig mer och mer gravid, rent psykiskt alltså. Som om jag verkligen kan räkna mig till de gravida nu när det bara är en tredjedel kvar. Snart bara en fjärdedel faktiskt! Fysiskt är det inte mer än att magen växer och det blir svårare och svårare att ta på sig skorna. Men ännu inget vatten som skvalpar när man går under huden på fötterna som förra gången... Och ringarna kan jag också ha fortfarande, fast det kanske är lika bra att ta av dem i förebyggande syfte så de inte fastnar.

Enormt sugen på "negerkyssar" - godiset alltså!

Onsdagen den 10 oktober 2001
Så var det dags för besök hos barnmorskan igen! Allt var bra med blodtryck, HB och sånt. Hjärtljuden var 140. Magmåttet var 24 vilket var något under "normalt" (är ju egentligen i vecka 26+0 idag), det tycker jag var konstigt eftersom jag tycker att magen är STOR!

Dick kunde inte följa med i dag heller:-( David var där emot med, men han tyckte att det var så tråkigt och jobbigt så nästa gång får han inte följa med (för mig alltså). Vi kunde ju knappt prata med varandra eftersom David krävde all uppmärksamhet... Vi hann i alla fall prata lite förlossningsakupunktur och TNS-apparat-uthyrning och jag fick lite mer information om BB Stockholm och telefonnummer dit jag ska ringa och anmäla mig till en informationsträff.

Så här står det om BB Stockholm på föräldraNätet:

"Startade sin verksamhet den 1 oktober 2001. Nu finns man i provisoriska lokaler. 1 februari 2002 flyttar man till plan 9 på Danderyds sjukhus. Kapaciteten blir då cirka 2000 förlossningar/år. BB Stockholms filosofi är att hjälpa till vid normalförlossningar, men uppstår komplikationer tar man hand om dem också. Tanken är att kvinnor ska få föda naturligt med hög medicinsk säkerhet. Man har inga planerade kejsarsnitt eller igångsättningar. Målet är att ge friska mammor och barn en positiv upplevelse och en bra start på föräldraskapet. Valfrihet, kontinuitet och stort föräldrainflytande är nyckelord i verksamheten. Parets önskemål är viktiga i den flexibla eftervården. Man har inte haft några problem att rekrytera personal."

Tisdagen den 9 oktober 2001
Mådde illa i morse igen! Inte roligt, man blir så trött också. Tänkte börja med att jag åker hem direkt efter jobbet och vilar en stund innan jag hämtar David. Jag hinner sova nästan en timme utan att det går någon nöd på honom. Dessutom får han en något piggare mamma resten av eftermiddagen och kvällen...

Lördagen den 6 oktober 2001 - vecka 26 + 0
Nu har h*n börjat hicka! Eller - rättare sagt - jag känner hickandet nu! En annan ny sak är att jag har lock för öronen då och då. Det hade jag med David också kommer jag ihåg. Lustig "graviditetsåkomma" tycker jag!

Torsdagen den 4 oktober 2001
Läste att barnet nu börjar komma ihåg och lära sig saker. Jag undrar vad h*n lär sig? Jag tycker i och för sig att sparkarna blir argare och argare när jag ligger på mage halvt om halvt. H*n kanske har lärt sig att bli irriterad på det nu och börjat tappa tålamodet? Jag har i alla fall svårt att sova på rygg och därför blir det lätt en sidovariant där det är lätt att ramla över lite för mycket på magen, men det gillar min lille inneboende som sagt INTE! Kan förstå honom/henne i och för sig. Det är väl trångt nog som det är.

Jag har också läst att ett barn som dör i magen före vecka 28 (har jag för mig att det var) inte får något personnummer och alltså aldrig har funnits enligt samhällets sätt att se det. Lite märkligt tycker jag, eftersom man ju kan rädda barn som föds så tidigt som i vecka 24 - i sällsynta fall i vecka 22. Och det är ju också skrämmande nära gränsen för abort.

Onsdagen den 3 oktober 2001
Såg en bebis på stan idag och fick en sån enorm längtan! Tiden sniglar sig fram till januari. Kan man inte hoppa över november helt? Den månaden är ju ändå inte så värst kul. Oktober måste vara kvar eftersom både Dick och David fyller år då. Tänk att det är två år sedan David föddes! Och julen får väl också vara kvar. Man får väl dra ner lite på ambitionsnivån bara och inte stoppa så mycket korvar och sånt som vi alltid gör ;-)

Måndagen den 1 oktober 2001
Dick gillade också Melina! Återstår då bara som sagt att det verkligen passar och att komma på ett bra pojknamn. Knut Wahlström... kanske inte är så tokigt ändå :-)

Mådde illa idag efter frukosten. Jag åt i soffan framför TV:n och antingen var det så att magen blev helt ihopklämd eller att jag så starkt förknippar det med de första månaderna då jag också åt framför morgon-TV:n ibland, och ofta mådde illa. Hur som helst är det inge´ kul :-( fast idag på förmiddagen är jag hemma med sjuk David så jag hade ialla fall inte bråttom iväg, för det brukar ju inte göra saken bättre.

Söndagen den 30 september 2001
Rätt vad det var när jag satt och funderade på namn så kom jag på det - MELINA! Det kändes bara så rätt. Nu återstår bara att sälja in det på Dick och att vänta och se om det för det första är en tjej och för det andra verkligen en Melina. Det kanske är en Britta eller en Madeleine, eller nåt annat som vi inte ens har pratat om.

Lördagen den 29 september 2001 - vecka 25 + 0
Jag kommer inte ihåg att jag kände mig så här ihopklämd inombords när jag väntade David... fast man kanske glömmer. När jag har ätit finns det knappt plats för luft i lungorna, om man överdriver lite :-) Jag tycker ju i och för sig att magen går väldigt högt upp, vilket visst ska tyda på att det är en flicka där inne. Jag vet inte varför - ligger pojkar på tvären och flickor på längden eller? Har inte mätt magen ännu, men ska till barnmorskan den 10/10 och då får man väl se om magen är ovanligt "hög" eller inte...


Man har ju inga sömnsvårigheter precis...

Onsdagen den 26 september 2001
David är sjuk så vi var hemma idag. Förmodligen har han biverkningar av MPR-vaccineringen förra veckan, lite febrig och hängig men det är ingen större fara. Det jag tänkte säga var egentligen att "gud" vad skönt det var att kunna sova mitt på dagen! Jag kände mig som en helt annan människa på eftermiddagen när jag annars måste kämpa för att hålla mig vaken och inte har kraft och ork att göra någonting. Visserligen jobbar bara mellan nio och två, men då ska jag ju hämta David. Jag skulle verkligen behöva en liten siesta mitt på dagen. Får väl gå och lägga mig i vilorummet på jobbet...

Nu på kvällen var Dick och jag på bio och såg "Känd från TV" (rekommenderas!). Det var en himla fart på Knut under hela filmen - antingen blev h*n väl pigg av biogodiset eller så var det på grund av ljudnivån. Fast SÅ högt ljud var det inte så jag tror mer på godisteorin, även om det står i böckerna att bebisen har bra hörsel nu.

Kikade in på statistiken för den här sidan, och det var inte dåligt vad många som har varit här sedan dagboken kom med i "Graviditetsdagboksringen"! 51 besökare både igår och idag, jättekul men också lite pirrigt att veta att så många läser vad jag skriver om en liten människa som inte ens finns ännu. Eller rättare sagt; som i allra högsta grad finns men som inte har fått något tiosiffrigt personnummer ännu :-) Samtidigt känns det så klart extra roligt att skriva när man vet att det kanske är någon som tycker att det är lite kul att läsa! Förutom Knut då, som jag hoppas kommer uppskatta det om sisådär 20 år.

Måndagen den 24 september 2001
Dagboken finns nu med i ringen Graviditetsdagböcker och det första meddelandet i gästboken har kommit!

Lördagen den 22 september 2001 - vecka 24 + 0
Nu börjar det märkas att urinblåsan har fått mindre utrymme eftersom jag vaknar minst en gång varje natt och är kissnödig. På dagarna märks det förstås också, på jobbet känns det som om man springer på toa en gång i timmen... Dessutom får man ibland en kick rakt mot blåsan som gör att man känner sig VÄLDIGT akut kissnödig:-)

Vi var på Idas dop idag, och träffade Lottas kompis Jennie som berättade att hon jobbar som gynekolog på Danderyds sjukhus så om jag föder där och det blir snitt så är det hon som gör det om hon har jouren då. Det skulle ju vara ett roligt ställe att träffas på!

Fredagen den 21 september 2001
Nu har vi annonserat mitt vikariat på Arbetsförmedlingens hemsida, och det var fyra tjejer somr ringde på en gång. Vi skrev att det gällde 2001-12-03 till 2003-08-31, vilket innebär att jag kan ta ledigt från mitten av december ungefär och vara ledig hela näst nästa sommar också! Jag har föräldradagar kvar från Davidpotten och dessutom semester och övertid som jag måste förbruka så det passar ju bra om jag kan vara ledig några veckor innan Knut tittar ut!

I morse rostade jag för resten Skogaholmslimpa, för det var det enda bröd som fanns. När jag såg mackorna framför mig så mådde jag illa igen precis som i början av graviditeten. Förmodligen berodde det på att jag åt just limpa ett par av gångerna innan jag mådde riktigt illa - om ni förstår vad jag menar utan att gå in på några detaljer...:-)

i sjätte månaden
Morgontrött och på väg till jobbet...

Torsdagen den 20 september 2001
Det kommer mjölk nu om jag pressar lite! Det var någon på mailinglistan januari-2002 som berättade om sin mjölkproduktion, och då var jag ju tvungen att prova hur det var med min!

Har plockat fram avslappningsbandet som jag lyssnade på när David låg i magen. Det kan jag verkligen rekommendera, hur skönt som helst att rensa huvudet och bara lägga sig ner och blunda och lyssna. Det är också en stor hjälp vid förlossningen att vara medveten om skillnaden när man spänner sig och slappnar av. Och att man ska andas in genom näsan och ut genom munnen. Det kommer jag ihåg att jag gjorde utan att direkt tänka på det vid förra förlossningen eftersom det kändes helt naturligt och smärtan liksom blåstes ut. Svårt att förklara...

Onsdagen den 19 september 2001
Ikväll har vi varit och tittat på hus. Ett jättefint hus i Skuru i Nacka vars ägare vill flytta tillbaka hit till Söder. De har redan titta på och blivit intresserade av vår lägenhet och vi blev minst sagt intresserade av huset. Nu är det inte bara Knut jag tänker på hela tiden:-) Tänk om bytet går vägen, jag vågar knappt tänka på hur underbart det skulle vara! Tänk bara att ha en egen gräsmatta där Knut kan ligga på en filt nästa sommar... Hoppas, hoppas, hoppas att vi kan komma överens om ett pris som vi har råd med!!!

Måndagen den 17 september 2001
Nu har vi varit och tittat på vagnar. För en Emmaljunga sittvagn med åkpåse och skötväska (som man inte kunde välja bort) skulle de ha 6200 kr...! Vi trodde knappt att det var sant. Det får man ju en bil för, visserligen begagnad men ändå. Vi beslutade oss för att köpa en mjuklift som förvandlas till åkpåse när det är dags för det och använda Davids sittvagn till Knut. Med ett fårskinn i botten, liften och vindskyddet blir det lika ombonat och mysigt som en liggvagn som man använder högst ett halvår. Nu kan vi "köra slut" på den vagn vi har ett par år till. David får ståbräda och syskonsits + en sulky så ska väl de flesta behov täckas in hoppas vi. Försäljaren tyckte i och för sig att vi borde köpa en tvillingvagn eftersom David är så pass liten, men jag tror inte att det behövs. Men det får vi se i vår!

Lördagen den 15 september 2001 - vecka 23 + 0
Exakt fyra månader kvar nu!

Har kollat på www.emmaljunga.se, och vad jag kan se så finns det inte att köpa en vanlig enkel liggvagn! Nej, då måste man köpa en duokombi, och det vill vi inte ha! Eller så får man köpa en sittvagn med bäddförlängare, om man inte vill ha en joggingvariant. Djungel är bara förnamnet, och det här är ändå andra försöket:-) Vi får väl ta en tur till Babyland snart igen... Har för resten annonserat Davids sittvagn för den ska vi ju i vilket fall som helst inte ha kvar. Måste sälja hans Graco-sulky också, men jag tror inte att det är läge för det nu till hösten. Fast det är klart, om man ska på utlandsresa så är den perfekt... ja, ja, jag ska inte bara prata vagnar, men det är mycket att tänka på!

Jag mår fortfarande jättebra för resten! Och nu är jag i vecka 24, i sjätte månaden - tjoho det går framåt! Fast jag vill att det ska vara jul NU!

Torsdagen den 13 september 2001
Ena stunden funderar man över världshändelserna, andra stunden är man helt inne i sin egen lilla babyvärld. Nu känner jag mig lugn över bebiskläder och fleeceoverall i alla fall, och behöver inte oroa mig för det. Nu har jag istället funderat kring barnvagnar och kommit fram till att vi inte alls ska ha en syskonvagn. Det blir för klumpigt och onödigt tror jag. David kommer inte vilja sitta så mycket i vagnen (han vill inte det nu heller alltså) och då är det ju onödigt att dra omkring så mycket vagn. I stället blir det ny liggvagn till Knut med ståbräda (och ev. sittgrej) på till David + en sulky till David när vi ska ut hela gänget på längre tur. Det tror jag blir bäst!

Tisdagen den 11 september 2001
Dick, David och jag gick till en mäklare på eftermiddagen för att kolla på hus. Med snart fyra barn skulle det vara skönt med ett stort hus! Just när vi stod där och tittade så hörde vi på radion den hemska nyheten att det hade varit en terrorattack mot USA. Jag blev helt stel, fick svårt att andas och mådde illa. Vi gick ut därifrån utan att knappt säga något. När vi kom hem började jag storstäda. Helt ologiskt, det måste vara någon inbyggd reflex. Jag tror att jag reagerde så här starkt eftersom jag är gravid och jag har tänkt jättemycket på barnet i magen och vilken värld den hamnar i och hur framtiden kommer att se ut. Man blir ju helt klart extra känslig när man är gravid.

Lördagen den 8 september 2001 - vecka 22 + 0
Var på kurs på jobbet (hela helgen, puh) och när jag satt där och funderade så började Knut sparka och när jag tittade på magen så såg jag hur det rörde sig under tröjan och att en liten fot trycktes mot magen. Åh så mysigt - jag kunde så klart inte tänka på något annat än det sedan...!

Torsdagen den 6 september 2001

En bild som talar för sig själv:-)

Tisdagen den 4 september 2001
Första besöket på Ekens Barnmorskemottagning och barnmorskan Lena. Vi pratade en del om förra förlossningen, om BB Stockholm och om hur jag mår nu. Jag mår fortfarande bra, bortsett från huvudvärken som kommer rätt så ofta. Jag misstänker att det beror på vätskebrist. Hon kollade blodtrycket och det vara bara bra, 120/60 precis som vid inskrivningen. Jag har gått upp 0,6 kilo, och det är ju inte särskilt mycket. Men magen växer och hjärtljuden lyssnade vi på - 148 slag/minut vilket lär ska betyda att det är en tjej... :-)

David var med, men inte Dick, och han var jätteduktig men tröttnade efter ett tag. När vi skulle gå och ut och lämna kissprov så träffade vi Kicki och Tindra och sen ville David helst inte följa med mig tillbaka till det där tråkiga rummet. Kicki ska ha bebis nu på torsdag enligt planeringen, vi får väl se! Hon är ju som sagt på omslaget till Vi Föräldrar Gravid, och har precis varit och fotat ett mamma-barn-modereportage för ett senare nummer. Efter den pärsen borde det väl hända nå´t snart...

Söndagen den 2 september 2001
Nu har jag känt sparkarna även på utsidan av magen! Det verkar vara en livlig krabat som sparkar och boxas rätt så mycket även på dagtid. Jag kommer inte ihåg att det var så med David, då var det nog mest på kvällarna i soffan.

Har köpt Vi Föräldrar Gravid - Kicki är med på omslaget så jag var ju tvungen att kolla på det! Annars så känns det som om jag är lite mätt just nu på Gravid-tidningar och sån´t. Fast det är roligt att följa hur h*n växer vecka för vecka. På tisdag ska jag till MVC (som heter Barnmorskemottagning nu för tiden) för första gången, om man bortser från inskrivningen. Det ska bli spännande! Hoppas att vi får höra hjärtljuden då.

Torsdagen den 29 augusti 2001
David har börjat gå! Äntligen!!! Han är 1 år och 10 månader nu så vi har ju undrat lite när han ska ta de första stegen utan stöd. Nu går han hela tiden! Det är så underbart!

Min mamma har hittat en fodrad fleeceoverall nu till Knut, så nu kan jag sova på nätterna igen, skönt. Och dessutom har jag köpt lite mer småkläder typ "långkalsonger", en body och strumpor. Fast några vantar har jag inte hittat ännu... David stackarn hade inte några vantar när han var pytteliten... förstår inte hur jag tänkte då :-) Nu kanske jag i alla fall till och med kan slappna av så pass att jag kan köpa lite mammakläder. Det behövs, för nu är magen ordentligt stor!

Lördagen den 25 augusti 2001 - vecka 20 + 0
Jag mår jättebra just nu! Knut sparkar och knuffas då och då så jag behöver inte oroa mig för det, jag har inte ont i ryggen eller nåt sånt heller om man bortser från lite ischias och ont i bäckenet om jag bär tungt, så det får jag låta bli. Och så att jag fortfarande kan må illa på morgonen om jag inte tar det väldigt lugnt en kvart efter frukosten. Men det är nog mest en påminnelse om att man inte ska stressa!

Nu i veckan har jag köpt en blå åkpåse med polarrävar på och en mössa till, en vit plyschoverall, ett lite tunnare fleeceset och en röd liten tröja. Nu är jag mest bekymrad för att jag inte ska hitta någon bra fodrad fleeceoverall... för åkpåse går ju inte så bra när man ska åka bil och om jag föder på Danderyd (eller nån annan stans förutom Södersjukhuset) så kommer vi ju åka bil hem därifrån. Det var skillnad när David föddes här på SöS, då var det bara att promenera hem med honom eftersom vi bor 10 minuters gångväg därifrån.

Tisdagen den 21 augusti 2001
Tillbaka på jobbet igen, vilket fick mig att fundera över min egen garderob. Jag har ju mest brytt mig om Knuts hittills... Jag kom fram till att det var inte alltför många par byxor som passar längre och gjorde därför en mammaklädes-shopping-tur på stan efter jobbet. Ska jag vara helt ärlig så var jag mest intresserad av Knutklädes-shopping. Jag har faktiskt redan gjort iordning plats för de små kläderna och gått igenom vad som finns kvar från Davids bebistid. Det som jag anser saknas känner jag att jag måste inhandla snarast så att allt är iordning!

Hur som helst, mammakläder var det frågan om idag. Jag hittade faktiskt två par byxor, en tröja och en kofta. David var på sitt värsta anti-shopping-humör men som tur var så följde min mamma med så jag kunde välja kläder i någorlunda lugn och ro. Dessvärre gick det inte att gå och titta på (läs: köpa) bebiskläder idag, men jag kanske hinner ändå innan januari...

Söndagen den 19 augusti 2001
Så åkte vi äntligen till Babyland för att utforska barnvagnsmarknaden. Försäljaren visade snällt vad som fanns att välja på men påpekade försiktigt att om det inte var dags förr än i januari kanske vi skulle avvakta några veckor till nästa års modell kommer. Vi fastnade för Emmaljungas syskonvagn med delbart rygg- och fotstöd. Den skulle visserligen vara något för bredare än ORA-vagnen men hade många fler finesser och verkade bäst helt enkelt. David behöver en egen sittplats ett bra tag framöver (han har ju inte börjat gå ännu) så en ståbräda är inte aktuell utan det måste bli en syskonvagn med lift till den lill*. Vill köpa NU!

När vi väntade David köpte vi begagnad vagn och spjälsäng men nu känner varken jag eller Dick för det, nej nu vill vi ha nytt! Ja, spjälsäng har vi ju redan men jag är faktiskt sugen på att köpa en ny Narvik-säng från Ikea - samma som vår dubbelsäng. Den är så fin! Men nu har vi som sagt redan en... fast det går ju alltid att sälja den förstås :-)

Jag berättade ju att jag inte hade känt sparkar på länge - nu har de kommit igen! I samma vecka som med David har jag nu känt ordentliga buffar från min lille inneboende. Härligt!

En annan glädjande nyhet är att mitt ryggont i princip har försvunnit! Jag antar att det var någon nerv som låg i kläm och som nu har lossnat igen, men det spelar ingen roll varför det är borta, huvudsaken är att det faktiskt är helt borta (nästan helt i alla fall).

Andra krämpor som jag kan passa på att klaga på istället är ischias som kommer och går och lite bäckenbottenuppluckring. Det sistnämnda vet jag inte om det stämmer eftersom jag inte har haft den krämpan förut, men jag antar att det är det!

Dessutom har jag varit riktigt nere idag. Vet inte varför egentligen utan får väl skylla på hormonerna. Låg och tittade i taket och var deppig ett bra tag tills jag pratat med Dick och förklarat hur viktigt det är att vi åker och tittar på barnvagn så fort som möjligt... Jag har fått för mig att han inte är tillräckligt engagerad och intresserad av Knut, fast å andra sidan är jag som uppslukad av densamme så jag ska väl inte jämför med mig själv... Och innerst inne förstår jag också att man kanske inte behöver köpa barnvagn när det är fem månader kvar, men man kan ju i alla fall börja titta!

Torsdagen den 16 augusti 2001
Har fått information per post om den nya förlossningsenheten på Danderyds sjukhus "Barnbördshuset". Man går på mödravården här på Söder och är garanterad att få föda där på "BB-huset". Det lät väldigt bra, lite ABC-inriktning fast mer valmöjligheter med smärtlindring OM man behöver, samtidigt som det är lite väl mycket oro kring ABC så jag har bestämt mig för att föda där i stället för på ABC! Tisdagen den 4/9 ska jag på första besöket på Ekens barnmorskemottagning, då är jag i vecka 21 tror jag.

i femte månaden
Magutställning i vardagsrummet!

Tisdagen den 14 augusti 2001
Från en dag till en annan har magen blivit stor och markant utåtstående! Med andra ord - jag ser inte bara småfet ut längre utan nu går det inte att ta miste på att det är en gravidmage!

Måndagen den 6 augusti 2001
Nu har vi kommit tillbaka efter två underbara veckor på Mallorca! Vi hade hittat ett hotell som verkligen passade alla. Markterass precis vid poolen och palmerna... Många böcker har man hunnit med att läsa och jag tror att Knut har haft det bra också för jag har mest suttit i skuggan och varit väldigt försiktig med vad jag har stoppat i mig!

Däremot har jag varit orolig för att jag inte har känt några rörelser på länge. Har legat alldeles stilla på rygg och puffat på magen och verligen försökt känna efter om det blir något svar, men jag tycker inte att jag har känt något på länge!

Dessutom har jag haft fruktansvärt ont i ryggen. Kan knappt vända mig i sängen eller ta mig upp ur sängen. Usch, hur ska det gå när det är fem månader kvar?

Måndagen den 16 juli 2001
Idag var det dags för ultraljud igen. Knut hade växt så mycket på 11 dagar så nu var h*n för stor för NUPP-studien! Vad de kunde se såg allt bra ut i alla fall och de beräknade att förlossningsdatumet är 15/1, d v s tre dagar efter mina egna beräkningar. För enkelhetens skull fortsätter jag att räkna på mitt sätt här i dagboken. Det är ju ändå bara tre dagar som skiljer och i slutändan är det ju ändå Knut som bestämmer!


Första bilden!

Lördagen den 14 juli 2001 - vecka 14 + 0
Idag fick Jackie och Annie veta att vi ska få ännu en lillebror eller lillasyster! Jackie satt och funderade på vår resa till Mallis "att vi ska åka alla fem", men då sa jag att vi är egentligen sex som åker... De blev jätteglada och håller som bäst på att fundera på namn!

Fredagen den 13 juli 2001
Hittade ett par jättegulliga rosa sparkbyxor idag, och kunde inte låta bli att köpa...! Det blev två overaller också, en vit och en blårandig som passar både pojkar och flickor - det är ju ändå säkrast så!

Torsdagen den 12 juli 2001
Nu är jag helt säker - jag känner när Knut rör sig där inne! Det går inte att ta miste på det längre. Det är en sån underbar känsla!

Lördagen den 7 juli 2001 - vecka 13 + 0
Det preliminära beskedet efter ultraljudet är att det är 12 fulla veckor idag, men jag vet inte vad jag ska tro. Det verkar otroligt att jag skulle ha blivit gravid en hel vecka senare än jag trodde!? Vi får se nästa måndag, då ska jag på nytt ultraljud och få ett datum för förlossningen.

Torsdagen den 5 juli 2001
Idag fick vi - med hjälp av ultraljud - träffa den lill*! Som tur var blev Dicks kundaktivitet inställt i sista minuten så att den blivande fyrabarnsfadern kunde närvara vid det stora ögonblicket. Först såg jag inte att h*n rörde på sig och blev livrädd. När den efter några långa sekunder började att svänga fram och tillbaka kunde jag inte hejda tårarna... Vilken känsla det är att se sin bebis röra på sig där inne! Man såg allt; benen, fötterna, händerna, näsbenet ja till och med hakan, fast vi såg inte om det är en tjej eller kille :-)

Efter att ha mätt olika kroppsdelar konstaterades att huvudet var två millimeter för litet för att kunna genomföra hela NUPP-undersökningen, så vi fick en ny tid den 16/7 - och det är bara kul att få göra ultraljud igen! Efterom h*n inte var tillräckligt stor ännu innebär det att jag inte är i vecka 12 + 5 som jag har trott, utan hon tippade på v 11 + 5. Men vi ska få ett datum nästa gång!

Lördagen den 30 juni 2001 - vecka 12 + 0
Äntligen 12 fulla veckor!!! Nu kan man nog pusta ut. Mår inte illa längre heller och är inte så där hemskt trött hela tiden. Känner mig faktiskt inte särskilt gravid, förutom att magen blir större och större. Dessutom är det tropisk hetta just nu, puh!

Tisdagen den 26 juni 2001
Har fått kallelse till ultraljud och hamnade i den första gruppen i NUPP-studien, vilket innebär att jag ska dit redan på torsdag i nästa vecka! Hurra!!! Tyvärr kan inte Dick följa med och det var helt omöjligt att byta tiden och nu vill jag ju inte skjuta upp det, så jag får gå själv :-(

Måndagen den 25 juni 2001
Inbillar mig att jag känner Knut där inne redan. Men det är väl inte möjligt så här tidigt? Ett par veckor får jag nog ge mig till tåls! Förra gången kände jag inget förr än i vecka 19, strax efter ultraljudet - då jag med egna ögon kunde se hur Knodden boxades och sparkades där inne i mig.

Lördagen den 23 juni 2001 - vecka 11 + 0
Midsommarafton och vi skulle egentligen ha grillat på Djurgården men Dick är ju sjuk. Tråkigt, men det är ändå inget grillväder direkt och vi somnade i soffan vid 22-tiden... En med bihåleinflammation och en som är gravid och trött:-)
Torsdagen den 21 juni 2001
Inskrivning! Barnmorskan Solveig börjar med att berätta att ABC är nedläggningshotat och att det ska vara krismöte nästa vecka, bara så att jag vet... Jag vill ändå bli inskriven, och blir det nedläggning så blir det helt enkelt. Fast det skulle vara jättetråkigt förstås.

Dick ligger hemma med bihåleinflammation och kunde inte följa med, stackarn. Min mamma och David följer med i stället, men David låter så mycket att de är tvungna att gå ut. Jag svarar på alla frågor om sjukdomar i släkten och så. Hon antecknar att min morfar var tvilling och konstaterar att det brukar hoppa över en generation och att det dessutom är ärftligt när det är på mammans sida... Vi pratar om min förra förlossning och om allt möjligt. Det känns bra att vara inskriven och ha sina papper någonstans, även om jag den här gången vet vad det handlar om och vad som väntar. Nu får man vänta i tio veckor innan man får komma nästa gång! Däremellan ska de göra ultraljudsundersökningen förstås. Ska bli spännande att se om det är en eller två och få ett datum. Ska vara med i NUPP-studien, så det kan bli ultraljud ganska snart om jag hamnar i den första gruppen.

Måndagen den 18 juni 2001
Var och hälsade på Lotta, Ove och lilla Ida som är en vecka nu. Åh, man blir ju så sugen! Tur att man redan är gravid och att en fjärdedel faktiskt redan har gått!

Har gått igenom lådorna med Davids små kläder, köpt en Väntabarn-tidning och gjort en grav.kalender på föräldranätet. Förra gången var det inte alls så mycket sånt. Funderar på varför jag är så nu och tror att det är för att den här gången är det mer verkligt eftersom jag vet vad som väntar. Jag tycker (och tyckte) verkligen att det är mysigt att vara gravid också. Dessutom misstänker jag att det här är sista gången, och då vill jag passa på att frossa nu!

Lördagen den 16 juni 2001 - vecka 10 + 0
Ännu en vecka har gått och jag allt känns jättebra. Mår inte illa lika ofta och tycker att jag är något piggare, ibland i alla fall:-) Dick har varit sjuk i en vecka nu och mina krafter räcker inte riktigt till allt känner jag.

Torsdagen den 14 juni 2001
Berättade för Anna-Lena, min chef, idag. Jag var nervös en hel del. Jag menar, eftersom jag fortfarande är provanställd kunde de ju faktiskt lika gärna anställa någon annan på en gång istället för att få besväret med vikarie, utan att göra något olagligt. Men jag tänkte att om de resonerar på det sättet så kan jag lika gärna sluta på en gång, för en sån arbetsgivare vill jag inte ha! Därför ville jag att hon skulle få reda på det så här tidigt.

Anna-Lena såg lite förvånad ut först men skrattade sedan och gratulerade mig. Hon frågade hur jag tänkte göra - om jag ville komma tillbaka efter mammaledigheten alltså - och det sa jag att jag vill så klart. Det är ju inte frågan om något annat, frågan var ju snarare hur DE vill göra, men det var inte ens något att fundera på, sa hon, självklart vill de ha kvar mig :-) Vilken lättnad, det känns jätteskönt att ha berättat och att hon faktiskt blev GLAD för min skull! Äntligen kan jag pusta ut och bara njuta av att se magen växa - för växer gör den och några vanliga byxor kan jag inte ha längre!

Kan ju passa på att göra "reklam" för min humana arbetsgivare - >A HREF="http://www.sandahls.se">www.sandahls.se - det är de värda!

Lördagen den 9 juni 2001 - vecka 9 + 0
Är lättad för varje dag som går utan någon blödning eller något annat tråkigt. Vill bara att de första 12 veckorna ska gå FORT nu, så man kan slappna av lite. Dessutom är jag lite orolig för vad de ska säga på jobbet. Ska berätta snart tänkte jag, så att de så att säga vet "villkoren" innan jag ev. blir fast anställd. Är ju fortfarande provanställd...

Lördagen den 2 juni 2001 - vecka 8 + 0
Den här veckan har jag fortsatt att må lite illa då och då. Framför allt på mornarna, efter frukosten, men även när som helst när jag inte har ätit på ett tag. Dessutom är jag så otroligt trött och fryser hela tiden. När jag var gravid med David somnade jag i soffan på kvällarna, nu håller jag på att somna på jobbet, och det har hänt att jag har somnat i Davids rum när jag har hämtat honom på dagis och vi ska ligga och läsa på eftermiddagen.

I övrigt mår jag jättebra!

Söndagen den 27 maj 2001
Så fick också farmor Kethy i morsdagspresent av sin son veta att hon ska bli fyrabarnsfarmor i januari. Han fick tag i henne på segelbåten just som startskottet till en tävling gick, så det tillfället kommer hon nog aldrig glömma!

Lördagen den 26 maj 2001 - vecka 7 + 0
Idag, som en morsdagspresent en dag i förskott, fick min mamma veta att hon ska bli tvåbarnbarnsmormor. Hon blev naturligtvis också jätteglad, fast hon tycker nog lite synd om David som är så liten... men han är ju faktiskt ändå 2 år och tre månader i januari!
Fredagen den 25 maj 2001
Idag fick Lotta, Helena, Mia, Åsa och Madde också veta vår hemlighet, att David ska bli storebror, under en tjejmiddag hos Lotta. Självklart tyckte alla att det var en rolig nyhet! Det blev som vanligt mycket bebisprat, ganska naturligt eftersom alla som var där (utom Helena som fick stå ut med det ändå stackarn) har barn och/eller är gravida.

Torsdagen den 24 maj 2001
Lelle (Matikainen) fick idag som första person veta den stora nyheten. Han blev först helt stum, men tyckte att det var jätteroligt.

Måndagen den 21 maj 2001
Idag hade David fått en tid för att röntga höfterna och när det var klart hann vi precis till ABC-enheten på Södersjukhuset och deras visning. Tyvärr kunde inte Dick följa med. Det verkar jättebra på ABC, precis som jag skulle vilja ha det med graviditet och förlossning. Vi får dock veta att det inte alls är säkert att ABC får finnas kvar så länge till, men de skriver in gravida som vanligt tills de vet hur det blir. Jag lämnar i alla fall en intresseanmälan, de tar bara emot 25 per månad har jag för mig, så det gäller ju att inte vänta för länge heller OM det nu får vara kvar.

Fredagen den 18 maj 2001
På konferens med jobbet. Jobbigt, eftersom det är mat med vin och ingen vet något och jag kan inte beställa en läsk i stället utan att alla förstår, tycker jag. Jag smuttar på mitt vinglas hela middagen. Ingen verkar misstänka något. Man kanske är lite nojjig...?

Tisdagen den 15 maj 2001
Har väldigt svårt för lukter och dofter av alla slag. Kommer på mig själv med att hålla för andan när jag möter någon på trottoaren, i fall vederbörande skulle lukta någonting; parfym, svett, dålig andedräkt, människa...

En annan "noja" är att jag är väldigt törstig, men det går inte med vanligt vatten. Nej, kolsyra ska det vara.

Lördagen den 12 maj 2001
Fick en ansiktsbehandling på nyöppnade "Stockholm day spa" på Åhléns i födelsdagspresent av min mor och idag skulle det bli av. Efteråt skulle vi äta lunch. Efter att först ha föreslagit Sushi och sedan att vi skulle ta vin till maten undrar jag om min mamma anar något och bara vill testa om hennes teori stämmer... Jag menar, hon brukar inte vilja ha sushi eller dricka vin mitt på dagen annars...

Torsdagen den 10 maj 2001
Gick med på Kanalens väntabarn-mailinglista Januari 2002 idag.

Onsdagen den 9 maj 2001
Kunde inte vänta längre! Vi hade varit med David till doktorn och på väg hem gick jag in på pressbyrån vid Slussen och köpte ett gravtest. Efter oändliga fem minuter, kl 19.34, skulle det vara klart att läsas av och Dick och jag gick in i badrummet samtidigt och kunde se att det var POSITIVT!!!

Herregud, eller vem det nu är man ska vända sig till, vad många känslor som bubblar i en. Jag ska bli tvåbarnsmor och Dick ska bli fyrabarnsfar. Hur gick det här till? Ska David, vår lille prinskorv, bli storebror - han som är så liten? Hur ska vi få plats i hem och bil? Vad ska de säga på mitt jobb? Jag är fortfarande provanställd och nu kanske de inte vill ha kvar mig? Ja, det är tusen tankar som virvlar omkring, men mest av allt en enorm glädje! Det känns som en underbar present och man vill bara att hela världen ska veta att VI ÄR MED BARN!

Räknar ut att 12 januari är en tänkbar födelsedag. Vet ju att man ändå får ta det med en stor nypa salt, men eftersom det hamnade i mitten av månaden kan man vara ganska säker på att det blir en januarikotte i alla fall!

Måndagen den 7 maj 2001
Hur tidigt kan man testa egentligen? Jag vill ju ha svart på vitt, eller blått på vitt i det här fallet:-)

Söndagen den 6 maj 2001
Fortfarande ingen mens i sikte. Känns som att vänta på tomten, fast man inte vill att tomten ska komma.

Lördagen den 5 maj 2001
Idag skulle mensen komma, och jag brukar kunna ställa klockan efter den, men jag blev inte direkt förvånad över att den inte kom. Snarare pirrig i magen.

Fredagen den 4 maj 2001
Skulle ta en cigg efter maten men det smakade Pekka Langer, kändes som det var första gången. Misstankarna förstärks...

Lördagen den 28 april 2001
Fest hos Åsa. Hon har redan frågat om jag är med barn. "Inte vad jag vet", säger jag. För det vet jag ju inte, anar bara lite, men det kan ju ändå inte vara möjligt. Berättar ändå för Lotta att jag har mått lite illa och säger på skoj att "jag är nog också gravid" - hon är nämligen höggravid.

Torsdagen den 26 april 2001
Hm, har mått lite illa ett par dagar i rad. Har säkert ätit något olämpligt...?

Lördagen den 21 april 2001
Enligt egna beräkningar skulle det vara idag som var dagen för bebistillverkningen. Fast det verkar lite konstigt, eftersom vi vet hur man gör barn och det var en vecka sedan sist så att säga... måste i så fall vara en väldigt envis liten en som inte gav upp i första taget!

Vi är dock fortfarande helt ovetande om vad som händer i magen.

Lördagen den 7 april 2001
Vi åkte upp till Sälen och mensen passade på att komma under resan... typiskt! Vad jag inte visste då var att det var sista gången på ett bra tag.