< MIN DAGBOK, 1-2 ÅR >

Dagbok på nätet

Dagboken från mitt första år finns här!

Genväg till slutet av sidan, där dagboken börjar


tisdag, 1 januari 2002
Nu har det hänt massor sedan sist! Vi har flyttat till hus med egen tomt så nu kan vi ha både bilen och pulkan utanför dörren! Och pulkan behövs verkligen så mycket snö som det är! Jag fick en snowracer i julklapp av morfar också. Plus en massa andra saker som tomten kom med. Jag såg när tomten kom och jag blev jätteglad. DÄR är tomten - ropade jag - och sen satt jag i hans knä medan han delade ut paket till alla. De andra fick hjälpa mig att skala paketen eftersom det satt snören och rosetter i vägen. Inuti paketen var det leksaker och kläder.

Jag ska ju bli storebror snart. Brukar följa med mamma när de lyssnar på hennes mage. Då ligger jag bredvid henne och drar upp min tröja. Sedan får jag också ett plåster när de sticker hål på mammas finger och så brukar jag dricka vatten ur en automat och titta på fiskarna.

Eftersom mamma håller på med bebisens sida och dagbok har hon inte tid med min längre:-( Och så har vi ju flyttat så hon har haft mycket att göra. Hon ska göra en annan sida som vi får ha tillsammans sedan för annars blir det svårt att hinna med båda!

lördag, 29 september 2001

Farmor och pappa matar ankorna. Jag äter hellre upp brödet själv jag!

lördag, 22 september 2001
En månad kvar till 2-års dagen!

Idag har jag varit på dop för första gången i mitt liv. Det var Ida som skulle bli döpt och det gick till så här: alla satt i små bås i en kyrka och så bar de in henne och ställde sig runt en skål med vatten. Där läste prästen lite och alla försökte sjunga fast det lät inget vidare. Ida sjöng högst av alla, fast så var det ju hennes show också. Sedan tvättade prästen hennes hår i skålen och efter ytterligare lite sångförsök så var det klart. Då var det dags att fika och det fikabordet kan jag rekommendera! Det fanns mjuka kakor och hårda kakor, bullar och läsk och rosa tårtor som det stod Ida på. Jag nådde precis upp till kakfatet.

Jag har för resten fått en ny vagn. En blå sån där sulky som jag är jättestolt över. Man känner sig mycket större när man slipper sitta i en sån där bebisvagn!

onsdag, 19 september 2001
Idag fick jag en spruta i benet. Sen fick jag ett plåster på sticket och sköterskan tyckte att jag var så duktig för att jag inte skrek. Jag brukar inte skrika när jag får plåster, jag tycker att det är kul att ha plåster. Särskilt om det är tecknade figurer på, fast det var det inte på det här.

tisdag, 28 augusti 2001
JAG KAN GÅ!!! 1 år och 10 månader är jag ju nu och äntligen vågar jag lita på att jag kan gå helt själv. Mamma, pappa och jag gick hem till mormor på kvällen för jag skulle sova över hos henne. När mamma lyfte upp mig ur vagnen och ställde ner mig på golvet så bara gick jag iväg. Kvar stod mamma och pappa och såg förvånade ut. Själv skrattade jag bara och fortsatte att gå runt, runt... Det är nog det roligaste som har hänt mig!

måndag, 27 september 2001
Var hos doktorn igen som ville se om jag hade lärt mig att gå. Mamma berättade att jag inte har släppt taget ännu, men att jag står korta stunder utan stöd och har tagit några enstaka steg några enstaka gånger. Innan vi gick hem gick jag tvärs över rummet och doktorn skrattade och sa "han kan ju gå". Och det kunde jag ju!

onsdag, 22 augusti 2001
I dag fyller jag precis 1 år och 10 månader. Hipp hopp hurraaa!!!

tisdag, 21 augusti 2001
Oj, vad lång tid det har gått sedan sist! Vi har inte haft tid att skriva nåt för vi har haft semester och varit bortresta. Jag har åkt båt i skärgårn och flygplan till Mallorca. Bilder kommer i fotoalbumet! Jag har lärt mig att gapa stort när man lyfter och landar för då gör det inte så ont i öronen. Jag har lärt mig en massa nya ord i sommar också! De jag har haft mest användning för är "varmt", "bada" och "glass". Däremot har jag inte lärt mig att gå själv ännu... fast jag är en hejare på att stå själv när någon frågar om jag kan!

Den här veckan är jag med mormor igen. Skönt att slippa gå på dagis. Jag har varit ledig i 8 veckor nu och ska nog vara ledig med mormor nästa vecka också tror jag.

torsdag, 12 juli 2001
Idag har jag varit på Gröna Lund för första gången i mitt liv! Jag fick mest titta på, men det var också kul, och så fick jag åka "veteranbilarna" med mormor och Maria. Jag rattade allt jag kunde och det gick bra, vi åkte inte i diket:-)

onsdag, 11 juli 2001
Nu har vi varit runt i stan varje dag, åkt buss och ätit på restaurang och haft det bra! Idag var vi på Junibacken också där de hade en massa figurer som man fick titta på och åka runt i en vagn och lyssna. Det var jättekul!

måndag, 9 juli 2001
Så har man semster igen! Med mormor den här gången också. Hennes lillebror Håkan och hans dotter Maria är och hälsar på, så mormor sover hos oss nu. Jag hittade henne i morse när jag vaknade!

lördag, 30 juni 2001
Mamma och pappa säger att jag ska bli storebror. Det är en bebis som bor i mammas mage just nu som kommer att bli min lillebror eller lillasyster! Den skulle visst komma i januari.

fredag, 22 juni 2001
Så där, nu har man haft semster med mormor en vecka. Vi har mest tagit det lugnt och haft det jättemysigt! Jag har varit lite förkyld också, och pappa är jättesjuk. Han har varit hos doktorn idag och fått meducin mot bihåleinflammation... låter ont. Dessutom är det midsommarafton idag, men den blev inställd eftersom pappa inte orkar dansa runt nån stång idag. Till råga på allt så regnar det!

måndag, 18 juni 2001
I morse när mamma och pappa skulle gå till jobbet så kom mormor! Hon sa att vi skulle ha semester hela veckan, bara hon och jag. Som vanligt får man inte reda på sånt i förväg, men det gör ingenting i det här fallet! Det ska bli så skönt och mormor och jag brukar komma bra överens :-)

onsdag, 13 juni 2001
Det blir mycket "sjukhussnack" nu... för idag har jag varit hos doktorn igen. Han berättade att röntgenbilderna såg bra ut, jag har alltså inga fel på höfterna! Han tyckte att jag skulle komma tillbaka i augusti så han kan följa upp min utveckling.

fredag, 8 juni 2001
Nu har jag varit hos sjukgymnasten för sista gången. Hon tyckte nämligen inte att jag behövde komma nån mer gång eftersom jag är så stark och duktig nu. Hon sa till mamma att hon trodde att jag kunde börja gå när som helst nu. Tror hon ja, det är ju jag som bestämmer när det är dags!

söndag, 27 maj 2001
Mors dag är det idag så pappa och jag har varit extra snälla mot mor idag. Min vanliga mamma alltså, jag brukar ju säga mamma till mormor också...

lördag, 26 maj 2001
Precis tre år sedan är det idag sedan mina föräldrar träffades, och det var ju tur att de gjorde det för annars skulle ju inte jag finnas till och inte den här hemsidan heller och vad skulle ni göra då just nu?

Hur som helst, de ville fira det själva genom att gå ut och äta och så fick det bli. Jag stannade hemma och myste med mormor jag.

tisdag, 22 maj 2001
19 månader fyller jag idag, men det var inte någon större uppvaktning för det. Ingenting, om jag ska vara helt ärlig.

måndag, 21 maj 2001
Nu har jag varit och röntgat höfterna. Vi fick sitta och vänta jättelänge i ett rum, men som tur var hade jag en spännande bok med mig (Mu - säger kon).

torsdag, 17 maj 2001
Sommarfest har vi haft på dagis idag. Fast man fick ha jacka på sig. Alla barn och fröknar skulle klä ut sig och jag var tomtenisse:-) När vi hade sjungit lite för föräldrarna så drack vi saft och åt bullar ett tag.


Det är jag som är tomtenissen.

onsdag, 9 maj 2001
Idag har jag varit hos doktorn. Mamma och pappa tog med mig dit för att prata om det här att jag inte kan gå ännu. Doktorn kunde inte se att det skulle vara nåt fel på mig, men för säkerhets skull ska jag få gå på Röntgen någon dag. Då ska de kolla höfterna, sa han. Sen gick vi och åt pizza och klyftpotatis. Jag fick ett sugrör, det är lattjo!

måndag, 7 maj 2001
Har varit dålig hela helgen. Feber och så. Är hemma idag också med mamma. Skönt att kunna ta det lugnt och gosa med mamma när man är dålig.

fredag, 4 maj 2001
Idag tyckte de att jag verkade sjuk så jag har varit hemma! Pappa var med mig tills mamma kom hem från jobbet. Tänkte berätta om några ord jag kan säga som de förstår nu: banan och bok (boppa). Kommer inte på nåt mer just nu!

tisdag, 1 maj 2001
Ännu en ledig dag! Fast mamma och pappa har bara suttit med en massa papper och miniräknare. De hade visst nåt att deklarera. Tur att Jackie och Annie är här så man har nåt att göra ändå! Jo för resten, vi var ute allihop och provcyklade lite med mig där bak. Det var bland det häftigaste jag har gjort och jag skrattade så jag tjöt!

måndag, 30 april 2001
Eftersom mormor var ledig idag så har jag varit med henne hela dagen. Vi har haft en jättebra dag. När mamma och pappa kom hem från jobbet så gick vi ner till Årstaviken och hade picknick. Jag tog faktiskt ett par steg helt själv utan att jag märkte det. Det var när jag skulle till Annie. De andra märkte det och blev jätteglada, och det blev jag med! Jag har stått helt själv några sekunder förut också, men aldrig tagit steget framåt. Sen var det korvgrillning och så innan de tände en jättestor brasa som rykte långa vägar. Fast då gick vi hem.

söndag, 29 april 2001
Idag hade Annies dansskola uppvisning. Det var roliga lampor och kläder och musik och applåder och allt man kan önska sig, så jag hade inget att klaga på utan tyckte bara att det var superkul. Det enda som var trist var när ett gäng killar skulle gnida sig mot golvet och snurra runt åt alla håll. Då började jag skruva på mig. Som tur var så var det paus sen.

söndag, 22 april 2001
Idag fyller jag ett och ett halvt år! Fick en present av mormor igår, en cykelsits med en hjälm så vi kan ut och cykla hela familjen. Det ska bli spännande, jag har ju aldrig gjort det förut.

Ni kanske undrar hur mycket jag pratar nu? Jag pratar nästan hela tiden, fast det är mycket som är påhittat och som de inte riktigt förstår. Jag märker det eftersom de brukar svara ja, jo eller nej fast det inte alls passar i sammanhanget. Några ord som de verkar förstå är där (speciellt om man pekar samtidigt), titta (fast det har jag ju kunnat länge), och... äsch nu kommer jag inte ihåg vilka de förstår. Jag förstår i alla fall det mesta av vad de säger.

Jag är trött och snorig igen. Annie också, vi pussas kanske lite för mycket ibland. Vi har kollat på hus idag igen. Det var ett fint hus som jag hoppas att vi kan köpa för de hade gungor där och så var det nära till vattnet där man kan bada!

tisdag, 17 april 2001
När mamma kom och hämtade mig idag satt vi och åt lunch för vi har ändrat lite i rutinerna på dagis så att vi äter när vi har sovit. Alla barnen var så trötta så vi orkade knappt äta förut så de tror att vi ska äta lite bättre nu. När jag hade ätit klart så drog vi iväg till Tallkrogen för att hälsa på hos Tindra och hennes mamma och hennes hund. Jag som älskar hundar! Jag klappade lite på hennes nos och den var blöt. Ibland slickas hon på kinden och oj vad det kittlas då! Vi lekte i alla fall lite inne och sen gick vi till en lekpark och fortsatte att leka tills det var dags att åka hem och äta middag. Tindra ska ju bli storasyster i höst, man ser det på hennes mammas mage nu!

söndag, 15 april 2001
Först kom Lelle och Sandra hit och det var jättelänge sen jag träffade dem så jag blev jätteglad, och de blev också jätteglada. De tyckte så klart att jag hade blivit så stor och till och med fått hår! Vi var ute och gick lite och så lekte jag med Sandra och visade henne alla saker i mitt rum.

På eftermiddagen kom både farmor och mormor hit och så åt vi påskmiddag och grattade mamma i efterskott för hon fyllde år när vi var i Sälen.

fredag, 13 april 2001
Hallådär! Vi kom hem idag redan för vi längtade hem lite allihop. Fast det var kul i Stöten ändå. Vi har åkt skidor/pulka, badat, bowlat, ätit mackor utomhus, varit på afterski, ätit våfflor med hjortronsylt och sovit ute (bara jag). Allt var kul, till och med att åka bil, det enda som INTE var kul alls var när de skulle spela spel för då fick inte jag vara med. Jag fick inte ens röra någonting som hade med spelet att göra och så var det obehagligt när de började gapskratta utan förvarning och jag inte ens visste vad det var som var så himla kul:-(

söndag, 8 april 2001
Idag ska vi åka till fjällen, eller Sälen som det visst också kallas. Kommer hem om en vecka igen!
söndag, 1 april 2001
Jag har fått veta att det idag är exakt två år sedan Jackie och Annie fick veta att de skulle få mig. De hade undrat jättelänge då om det inte skulle bli någon bebis, och så när de väl fick veta att jag låg i mammas mage så trodde de bara att det var ett skämt. Just det, det var alltså första april och då brukar man ju skoja till det. Det tog visst ett tag att övertyga dem om det inte var lurade... men sen så var de så glada så glada!

lördag, 31 mars 2001
På kvällen kom mormor hit och mamma och pappa duschade och strök kläder och fönade håret och sånt eftersom de skulle på fest. När de hade gått så kom morbror Thomas också och det var kul. Något som inte var kul var när jag skulle gå och lägga mig, för då trodde mormor att jag skulle sova i min säng bredvid hennes, men det hade jag inte alls tänkt mig så jag fick sova bredvid henne som jag ville och pilla i hennes hår när jag somnade. Man får ju passa på!

onsdag, 28 mars 2001
Nu har jag träffat sjukgymnasten Lisa igen. Hon tyckte att jag hade blivit stor och duktig sedan sist vi sågs och lärt mig en massa saker. Jag kan ju t ex sätta mig nu när jag kryper och sätter mig ner när jag står utan problem och lite annat som man inte direkt tänker på att man inte kunde förut. Nu känns det som att man alltid har kunnat det ju. Eftersom jag ännu inte kan gå så ville hon ändå träffa mig igen och det är jag glad för, för hon har så roliga leksaker i sitt rum.

tisdag, 27 mars 2001
Idag var det våffel drop-in på dagis. Det betyder att vi gjorde våfflor som mammorna kom och mumsade i sig. Papporna fick så klart också komma, men det var bara mammorna som kom. Har jag berättat att Adrienne från BVC-gruppen går på mitt dagis? Hon ska bli storasyster i maj. Snart börjar min granne Mattias också, han som är född 11 dagar före mig. Egentligen skulle han födas 11 dagar efter mig, men honom plockade de ut genom hans mammas mage ett par veckor för tidigt och mig fick de ju köra ut när vattnet var slut, så då blev det så att han är född före mig, fast egentligen är jag äldre om ni förstår. Ja, ja strunt i det, det var ju våfflorna jag skulle berätta om nu. Jag åt två stycken med sylt och grädde på. MUMSFILIBABBA!
måndag, 26 mars 2001
Idag lekte jag och Tindra i lekparken lite. Jag kunde gå omkring själv genom att hålla i staketet och skjuta vagnen framför mig. Fast det är kuligast att gunga tycker jag! Kan sitta hur länge som helst och högt ska det vara. När det kittlas i magen tittar jag åt sidan och skrattar så jag nästan kiknar. Tänk om man hade en egen gunga hemma, då skulle jag gunga jämt tror jag.

torsdag, 22 mars 2001
Idag träffade mamma och jag Jacob och hans mamma Lena när jag var klar på dagis. Det var rätt så länge sedan, man har ju inte lika mycket tid nu när man har dagis att tänka på, men det var kul att lajja med honom!
tisdag, 20 mars 2001
Idag var jag på besiktning hos doktorn. De gör så med alla barn när de blir ett och ett halvt år. Jag är ju inte rikigt så gammal ännu (en månad kvar!) men de ville kolla på mig lite tidigare eftersom de fortfarande är nyfikna på varför jag inte går. Hur som helst, doktorn klämde lite och sa att det såg bra ut och så fick undrade de om jag kunde prata och klä på mig och bygga med klossar och allt vad det nu var. De tyckte nog att jag kunde äta upp mig lite till nästa gång, nästan 9,1 kg var lite lite. 79 cm lång var jag om någon undrar.

Undrar ni också varför jag inte kan gå? Ja men, jag har ju precis lärt mig att krypa ju!

söndag, 18 mars 2001
För första gången i mitt liv har jag inte sovit någonting på hela dagen!!! Vaknade vid halv nio tiden och efter frukosten och lite lek så kom mormor förbi. Vi följde med henne och tittade på en lägenhet som hon inte ville köpa och åkte sedan till Solna centrum eftersom mamma var sugen på att shoppa. Det blir ju inte så ofta nu när hon jobbar... Hur som helst, det var så kul där med en massa saker att titta på så jag kunde omöjligt lägga mig i vagnen och sova! Hade liksom inte tid med det. Så jag var som sagt vaken hela dagen men nu ska jag gå och lägga mig. Sover ju i mitt rum nu, fast det kanske jag redan har berättat?

lördag, 17 mars 2001
Tänkte bara berätta att numera så kryper jag mer än kör magsimvarianten för att ta mig fram! Jag har också fått två hörntänder på övervåningen. Det gör förbaskat ont när de kommer fram. Totalt har jag alltså 10 gaddar nu.

Vi har kollat på hus idag igen, det verkar vara helgnöjet för mina föräldrar nuförtiden... Fritidshus är det vi kollar på alltså, där man är när man inte går på dagis eller fritids:-)

tisdag, 6 mars 2001
Man hinner ju inte skriva dagbok så ofta nu när man går på dagis! Det är i alla fall jätteroligt där fortfarande!

Idag fyller Annie 10 år och det firade vi med tårta och paket. Jag ville också ha paket, men jag fick hjälpa henne att öppna lite och så fick jag alla snören och papper när hon var klar.

lördag, 4 mars 2001
Idag har vi träffat mammas kusin Sofia och hennes mamma. De bor i Östersund. Sofia har varit på sjukhuset här i Stockholm några dagar och hon blev jätteglad över att träffa mig, och jag blev glad när jag träffade henne. Sist vi sågs var i somras. Vi fikade och så åkte vi pendeltåg. Dessutom så har jag flyttat in i mitt rum på riktigt nu, jag sover där alltså. Det är mycket bättre, för man blir ju trots allt lite störd av föräldrar som ligger och snarkar och grymtar på nätterna.

torsdag, 22 februari 2001
Idag var jag och lyssnade på när Jackie spelade saxofon. Jag klappade händerna hela tiden och pratade högt så att alla tittade på mig. De tyckte nog att jag var gullig! Vad tycker ni?


Annie och jag.

söndag, 18 februari 2001
Oj, oj, oj vad dålig jag har varit. Jättehög feber har jag haft i flera dagar och knappt orkat göra någonting. Jag har faktiskt mest legat i soffan och sagt oj oj oj! Pappa har varit borta hela helgen så mormor har varit här och hjälpt mig och mamma. Nu mår jag mycket bättre, men jag tror inte att jag orkar gå på dagis i morgon heller.

En annan sak som jag kan berätta är att jag har börjat krypa mer och mer som man ska göra på alla fyra. Jag har ju kört min egen magstil förut, men nu går det riktigt fort även med den traditionella stilen!

torsdag, 15 februari 2001
Jag är krasslig. Känner mig väldigt hängig. Och jag som ska vänja mig vid dagis nu, jag kunde inte ens gå dit idag. Som tur var så var mormor här med mig för mamma har ju börjat jobba nu och pappa har åkt bort med jobbet.
onsdag, 14 februari 2001
I dag är det alla hjärtans dag och jag har namnsdag. Titta vilka fina skor jag fick av mormor:

söndag, 11 februari 2001
Idag har farmor varit här med mig och Jackie och Annie. Vi lekte och hade det mysigt medan mamma och pappa åkte runt och tittade på sommarhus.

Imorgon är det dagis igen, hurra! Då ska pappa vara med mig på dagis eftersom mamma börjar jobba. Idag var hennes sista mammaledighetsdag. Hädanefter ska hon jobba på halvtid och vara mamma på halvtid. Nä, mamma är hon ju hela tiden... men jag ska ju vara på dagis så då måste hon hitta på nåt under tiden.

fredag, 9 februari 2001
Idag har jag varit på dagis utan mamma en stund. Jag märkte knappt att hon gick, var så upptagen i köket. Det är tråkigt när jag måste gå hem för det är så kul där!

Sen gick vi på stan med Jacob och hans mamma. Jag skulle ha regnkläder till dagis och så fick jag en ny varm jacka också.

torsdag, 8 februari 2001
Man är uppe och igång tidigt nu för tiden. Börjar på dagis klockan 9. Har också varit och shoppat lite med mamma och Tindra och hennes mamma. Fast det var inge kul så vi köpte ingenting.

onsdag, 7 februari 2001
Börjar känna mig rätt så van vid dagiset nu. Vi äter banan ur en korg på morgonen, och nu känner jag igen den där korgen när den kommer fram. Det finns fortfarande en hel del outforskade utrymmen. Hittade bland annat ett rum där de brukar sova. Fast jag sover än så länge hemma, är ju bara där ett par timmar på förmiddagen.

På eftermiddagen träffade vi pappa som provade nya glasögon och så åkte vi till mammas jobb som hon inte ska jobba på nåt mer. Hon skulle lämna tillbaka nycklar och hämta lite saker som hon hade kvar där och så fick hon blommor och lite sånt. De hade goda pepparkakor.

tisdag, 6 februari 2001
Var på dagis på förmiddagen och sov som en stock efter det. När jag vaknade åkte mamma och jag till Tindras öppna förskola där vi lajjade ett tag och sjöng lite.

måndag, 5 februari 2001
Idag kom min fröken Monika hem till mig tillsammans med Theo, som går på mitt dagis. Hon skulle prata lite med mamma och hur det är på dagis. Jag visade Theo mitt rum och han provade vår fjärrkontroll.

söndag, 28 januari 2001
Var lite krasslig i dag. Vaknade halv elva, åt frukost (välling och macka), myste med mamma i soffan och somnade om till klockan var två. Sen åkte vi ner på stan och mötte mormor som hade varit på jobbet. Vi handlade mat och promenerade hem. Jag busade som vanligt med mormor och skrattade när hon försökte ta på mig vantarna... Det tycker hon är roligt.

lördag, 27 januari 2001
När jag vaknade idag var inte pappa hemma. Mamma berättade att han hade åkt bort med jobbet så vi ska vara själva i fyra dagar. Vi började med att ringa till mormor för att höra om hon ville hitta på nåt och hon ville åka till IKEA så då gjorde vi det. Hon köpte ett litet bord med två stolar till som jag fick ha i mitt rum, och så lite leksaker som man kan leka med när man ska sitta vid bordet. Mamma och jag skruvade ihop det på kvällen. Eller, om sanningen ska fram så var det mamma som skruvade medan jag var överallt och gjorde så gott jag kunde.

Jag höll på att glömma en sak; vi tvättade bilen också. Det behövdes verkligen för man såg inte vilken färg det var längre. Den blev grön när det var klart och det var helkul att sitta i bilen och titta på medan den blev schamponerad och duschad från alla håll. Det var nästan så jag trodde att jag skulle få vatten i ögonen precis som när mamma och jag duschade i morse, så jag blundade lite för säkerhets skull...

fredag, 26 januari 2001
Idag tog mamma och jag en promenad på nya marker. Vi gick till Hammarbyhamnen för där hade mamma hört att det skulle finnas en affär som sålde billiga overaller som det står adidas på. Mycket riktigt så var det en sån affär där, och de hade inte bara overaller utan allt möjligt som det stod just adidas på. Själv fick jag en liten ryggsäck som hon tänkte att jag skulle ha blöjor i när vi går ut. Vet inte om jag tycker att det är så kul att ha blöjor i den, jag föredrar nog att ha lite leksaker, som bollar och andra grejer!

På kvällen skulle mamma och jag på tjejmiddag hos Kicki, som för resten ska få en bebis om tre veckor. Ja, egentligen skulle ju bara mamma på tjejmiddag men eftersom pappa också skulle bort så skulle jag följa med mamma. På vägen dit åkte vi till mormor för pappa skulle få låna en väska av henne och då blev det så att jag stannade kvar hos henne. Jag lekte titt-ut med duschdraperiet, kollade hur mycket papper som ryms i en toarulle, klättrade i mormors nya soffa, bankade på det nya soffbordet och undersökte noga innehållet i kökslådorna. Sen somnade jag och sov så skönt när mamma kom för att hämta mig, och jag kan lova att DET är inge kul - att bli väckt och tvingad att gå ut mitt i natten i januari. Burr och usch, då blev jag arg.

torsdag, 25 januari 2001
Mammas kompis, tant Helena, kom och hälsade på. Jag är inte rädd för henne längre som jag var när jag var liten bebis. Då blev jag rädd när hon skrattade, men nu bryr jag mig inte längre om det.

onsdag, 24 januari 2001
Tindras mamma skulle titta på bebisen i magen på TV:n idag med sånt där ultraljud (hur man nu kan titta på ett ljud) så mamma och jag följde med för att passa Tindra under tiden. Jag blev lite sotis när hon skulle sitta i mammas knä men vi fick plats där både två så det var lugnt. Tindra ska i alla fall bli storasyster i augusti/september och jag träffade Birgitta som hjälpte mamma när jag var i hennes mage. Hon brukade klämma på magen och lyssna på mitt hjärta då och hon tyckte nog att det var roligt att träffa mig igen nu när jag är 15 månader.

tisdag, 23 januari 2001
1500 besökare idag, HURRA!

Var på BVC och kollade vikten och längden. 8930 g och 78 cm blev siffrorna. De trodde faktiskt att jag var längre än så, och det dröjer inte länge förr än jag är längre än så.

måndag, 22 januari 2001
15 månader idag!

tisdag, 16 januari 2001
Idag har jag varit på det ställe där jag ska tillbringa de kommande fem-sex åren: DAGIS. Mamma skrev på papper och jag undersökte alla grejer och dagisfröken Lena som var jättegullig.
måndag, 15 januari 2001
Tindra och hennes mamma kom hit och vi åt lunch tillsammans idag. Sen lajade vi lite i mitt rum innan vi gick ut på stan. Vi mötte en annan tjej från mammagruppen, Livia. När de hade åkt hem så fortsatte mamma och jag till posten för jag hade fått ett bokpaket och ett klädpaket! Mamma hittade också en skinnjacka till mig som hon sa att jag kommer bli tuff i. Vadå tuff? Som ett tåg eller vadå?

söndag, 14 januari 2001
Fortfarande lite snorig, inte kul. Idag har hela familjen varit ute och promenixat. Det är kallt nu så jag var väl nerstoppad i vagnen, kunde knappt röra mig. Vi gick till gamla stan och skulle fika hade de tänkte, men det var så mycket folk överallt så vi gick hem och fikade i stället och det gick lika bra det.

lördag, 13 januari 2001
I natt saknade jag mamma när jag vaknade och var täppt i näsan. Mormor bytte blöjan och kokade välling och så (mitt i natten!), men hon förstod inte först att jag ville somna om bredvid henne. När jag till slut fick göra det så kändes det mycket bättre och då var jag inte ledsen längre. Vaknade alltså med mormor i morse igen, farmor och syrrorna var på övervåningen. När vi hade ätit så åkte vi till Kulturhuset där jag sov hela tiden så jag vet inte riktigt vad de andra gjorde där.

Sen kom mamma och pappa hem på kvällen! De hade varit i Finland och köpt en Muminlampa till mig! Jag fick en sheriff-dräkt också som var några nummer för stor, men väldigt tuff. Jag blev överlycklig när jag såg mamma och kastade mig i hennes famn och sen höll jag noga reda på var hon var resten av kvällen, för nu vill jag inte att hon försvinner nåt mer!

fredag, 12 januari 2001
Mamma och pappa har åkt bort utan mig! I går kväll så var det mormor som la mig i sängen och när jag vaknade i morse så var hon kvar! Vi har haft det så mysigt så, och jag har inte direkt gråtit efter mamma även om jag så klart har undrat vart de tog vägen. Nu på kvällen så har farmor varit här också vi har haft myskväll med chips (säg inget till mamma!) och video. Jag fick stänga av och spola fram och tillbaka filmen flera gånger, och det brukar jag ju inte få för mamma och pappa!

torsdag, 11 januari 2001
Pappa kom hem tidigare idag för mamma skulle iväg på en "intervju" eftersom hon har sökt ett jobb. Om hon får jobbet så ska hon visst börja ganska snart, så därför har de anmält mig till dagis för jag kan ju inte följa med till hennes jobb. Dagiset är i samma hus som vi bor i så det känns nästan som hemma, så det blir nog kul tror jag. Man får ju träffa andra barn och leka med dem, och mamma får träffa andra vuxna och leka med dem.

onsdag, 10 januari 2001
Mamma och jag har varit hos Tindra och hennes mamma idag. Hunden Limon var förstås hemma också, och henne gillar jag verkligen. Hon brukar slicka mig på halsen och det kittlas så mycket så jag tjuter av skratt. Det var kul att leka med Tindra också. Hon hade fått en massa nya grejer i julklapp. Man vill ju alltid helst leka med det hon har i handen och hon vill alltid helst leka med det jag har i handen, men för det mesta så löser vi det där. Bara ibland blir vi lite osams.

tisdag, 9 januari 2001
Var en sväng på öppna förskolan idag. Det har varit stängt över julen så det var kul att vara där igen!

torsdag, 4 januari 2001
Jag, mamma och mormor har varit hos morbror Thomas idag och hälsat på. Jag fick två bollar av honom som han hade gjort själv av små skinnbitar. De smakade bra.

onsdag, 3 januari 2001
Idag var jag, mamma, pappa och mormor hos en sjukgymnast på barnsjukhuset. Hon skulle kolla min "motoriska utveckling" men efter att ha iakttagit mig ett tag så konstaterade hon att jag inte behöver hennes hjälp. Skönt att hon förstod det, jag klarar mig ju utmärkt själv! Jag passade på att dunka sönder en glasburk som hon förvarade pärlor i också så det blev glas och små, små pärlor över hela golvet! Sen kilade jag hit och dit och undersökte noga hela rummet, så hon var helt svettig innan hon var färdig med mig...:-)

måndag, 1 januari 2001
Nu är det ett gott nytt år! Det hördes och syntes inatt för det var smällare och raketer på hela himlen. Jag var vaken och kollade på det genom fönstret. Morbror Thomas var här också och firade. Det var kul att träffa honom!

fredag, 29 december 2000
Nu har jag åtta tänder! Har alltså fått en till där uppe bredvid framtänderna. Fast jag gillar inte när de ska borsta tänderna, vill helst göra det själv. Tandkrämen är god.

onsdag, 27 december 2000
Pappa kom hem med en pulka till mig idag så jag har varit ute i snön för första gången (om man inte räknar med i påskas när vi var i fjällen). Det var hur kul som helst! Bara det att sitta nästan på marken och glida fram på den vita marken, vilken känsla!

tisdag, 26 december 2000
Jag har fått ännu en tand bredvid mina två gaddar längst fram i underkäken. Den sjätte upptäcktes ju i lördags, men det var en till på gång så nu leder underkäken med fyra-tre och den totala summan är nu SJU!

Idag kom den första snön för säsongen för resten. Vi hade varit på en turkisk restaurang (har ätit turkiska köttbullar för första gången, de smakade sådär) och när vi kom ut därifrån var allting vitt och flingorna trillade ner på mig. Mysigt!

måndag, 25 december 2000
Ingen vanlig måndag idag inte! När jag vaknade framåt 10-tiden så var farmor här! Hon hade sovit över och det hade jag glömt bort, men då mindes jag att det var ju JUL!

Farmor och jag läser

Efter en skinkmacka till frukost (efter lite vällingmys förstås) så tog vi en promenad jag, mamma och pappa. Vi gick bort till mormor. Hon hade ju inte träffat mig sen igår kväll så hon började längta väldigt :-)

En stor nyhet som jag höll på att glömma är att JAG HAR KLIPPT MIG FÖR FÖRSTA GÅNGEN! De tyckte att det började bli lite väl långt uppe på huvudet. Jag hade faktiskt lite där redan när jag föddes så det har ju växt i 14 månader nu...

söndag, 24 december 2000
Så har man upplevt sin andra julafton. Den förra minns jag inte mycket av måste jag erkänna, men den här var kul! Först åt jag en massa mat; skinka, potatis, kalvsylta, köttbullar och allt vad det nu var. Sen var jag så trött så jag sov flera timmar och när jag vaknade satt de allihop och tittade på Kalle Anka på TV omgivna av en massa paket! Jag visste inte vilket jag skulle börja med, helst ville man ju smaka och känna på alla men det hanns inte med. I en del paket var det leksaker till mig och lite kläder också. Roligast var ett papper som låg i en chokladask som prasslade jättemycket när jag skrynklade ihop det!

Dessutom är det Jesus födelsedag. Grattis!

lördag, 23 december 2000
Jackie skulle köpa en julklapp till sin kanin Stampe så vi tog en sväng på stan, hon jag och mamma och jösses vad det var mycket folk som stressade omkring. Vi gick hem istället och kokade tomtegröt och provsatt vår nya soffa. En stor och röd soffa har vi fått idag, lagom till julen! Dessutom har vi fått en gran som står i ett hörn i vardagsrummet och jag har fått min sjätte tand så nu har jag tre där nere och tre där uppe!

fredag, 22 december 2000
Jag är 14 månader nu!

onsdag, 20 december 2000
Nu har jag fått en tid hos sjukgymnasten hos Sachsska (eller hur det nu stavas) barnsjukhuset som tillhör Södersjukhuset där jag föddes en dag för nästan 14 månader sedan. Hur som helst, efter nyår så ska jag dit och träffa henne och visa alla mina konster. För er som inte har hängt med så handlar det om att de är lite bekymrade över att jag tar så god tid på mig att "utvecklas i grovmotoriken". På svenska betyder det att jag inte kan krypa ordentligt och inte har några planer på att gå. Däremot så ställer jag mig upp mot soffan/en stol/mamma hela tiden nu, och där kan jag stå läääänge sen. Enligt experterna så är jag inte tillräckligt stark i magen bland annat, och det är det jag ska få hjälp med att träna upp nu. Det blir nog bra tror jag!

tisdag, 19 december 2000
Idag var det dags att hämta de där svart-vita fotona som vi tog för några veckor sedan på öppna förskolan. Det roligaste där är rutschkanan. Jag klättrar upp för trappan och åker på magen ner. När de sjunger är också skojigt. Jag vill helst vara i mitten av ringen. Jag blev riktigt nöjd med korten för resten, det var ett fint kort på mig och mamma när vi kramas och så ett på mig ensam. Det på mig och mamma finns under "Nära och kära" och här har ni mig:

29 november 2000
13 månader

måndag, 18 december 2000
Jag, mamma och mormor har varit och julhandlat nästan hela dagen idag! Vi drog iväg i morse och började med att fika lussebulle (MUMS!), sedan shoppade vi lite innan det var dags för lunch. Vi hann fika en gång till också innan vi var nöjda. När vi gick på NK och kollade så mötte vi kungen och Silvia. Så nu vet jag vad Victoria och de andra ska få i julklapp. Fast det kan jag ju inte skriva här, för då kanske de ser det och då blir det ingen spänning på slottet på julafton.

torsdag, 14 december 2000
Äntligen har jag varit ute bland folk igen! Mamma och jag har varit isolerade i lägenheten med min förkylning hela veckan och man blir inte lite uttråkad efter ett tag...

Men så nu ikväll hade Jackies klass ordnat en stor show med uppträdanden. Det var tjejer, musik, dans, discolampor och applåder, precis vad jag behövde! Det höll på hela kvällen men tiden gick så fort och Jackie var så duktig när hon mimade och dansade till nån poppig låt. Jag var så stolt över att vara hennes lillebror, och jag tror inte att hon behövde skämmas över mig heller! Jag vet ju hur man ska göra för att få folk att gilla en :-)


Här sitter jag och tittar på Jackie i farmors knä, Annie sitter bredvid.

måndag, 11 december 2000
Jag har just upptäckt att mamma är väldigt kittlig (precis som jag). Hon skrattar högt när jag killar henne under fötterna! Det låter helkul. En annan sak som jag just har upptäckt är att ärtor är jättegott. För övrigt så har jag tröttnat lite på limpmackor, just nu gillar jag Hönökaka bäst, om någon undrar.

söndag, 10 december
Nä, nu är jag trött på dessa bacillusker! Har blivit förkyld igen. Lite feber, lite snorig, lite hostig och lite trött och hängig är jag. Skulle egentligen ha gått på julmarknad i Gamla Stan med mamma och tant Helena, men jag fick stanna hemma med pappa i stället. Typiskt, jag som aldrig har varit på julmarknad. Eller jo, jag var visst med där förra året men då var jag så liten så jag bara sov hela tiden.

lördag, 9 december
Idag är det Lizas födelsedag så mamma, pappa och jag åkte till henne i Alunda med några paket. Då fick jag träffa morfar också. Och Ann-Sofi och Robert förstås! Vi följde med Liza till hästen som hon tar hand om och då visade jag att jag minnsan vet hur en häst låter (fast den här sa just ingenting, mumsade bara på ett äpple). Jag sa i alla fall "iiiiiihhhh", ungefär, för mamma har sagt att hästar låter så. Jag har i och för sig aldrig hört det på riktigt men jag litar på att mamma kan det där.

fredag, 8 december 2000
Idag har vi varit hos Tindra. Hennes lille kompis Liel var där också, han är bara ett halv år eller nåt. Tindras hund är jätterolig, hon slickar mig på halsen så det kittlas jättemycket!

torsdag, 7 december 2000
Imse vimse spindel är ju min favoritvisa och den brukar jag sjunga själv och göra rörelserna som ska vara till. Mamma och pappa tyckte att det var jättegulligt första gången de fattade att det var det jag höll på med. Tänk vad de är lättroade!

måndag, 4 december 2000
Mitt favorituttryck just nu är KI-KA. Det är ett bra ord som kan användas till mycket. Titta, släcka och dricka är bara några exempel!

Tack (ka eller kack) säger jag också så fort jag får någonting, eller om jag ser något som jag skulle vilja ha... Lampa uttalas gagga. Jag spanar alltid in lampan det första jag gör när jag kommer till nåt nytt ställe och så brukar jag peka så att alla andra också ska få veta att det finns en lampa där!

torsdag, 30 november 2000
Nu på kvällen åkte mamma iväg och var jätteledsen. Det var för att hon åkte till vetteri... till djurdoktorn med Jesper. Jesper är en katt som är 18 år gammal och på senaste tiden har han inte mått så bra. Nu lever han inte längre och det är klart att det är sorgligt för mamma, hon var bara 8 år när Jeppe föddes. Nu är hon allergisk också så vi kan inte ha något husdjur och inte ens julgran. Jag får väl skaffa en ödla eller nåt när jag blir lite större, de har varken hår eller barr.

onsdag, 29 november 2000
Först var vi på öppna förskolan och blev fotograferade. Det ska bli "svartvita kort i gammeldags stil" och det låter tjusigt tycker jag. När det var klart och vi hade ätit lunch så träffade jag sjukgymnasten på BVC igen. Det var en månad sedan jag träffade henne och hon ville se om jag hade lärt mig nåt sen sist. Mamma berättade och jag visade vad jag kan; häva mig upp och resa mig mot saker, klättra i trappan och sånna grejer. Mamma sa också att hon tycker att det är svårt att hjälpa mig med träningen (eftersom jag blir så arg på henne...) och att hon ville att jag ska få mer hjälp av någon som kan det. Så nu ska jag få gå hos en sjukgymnast regelbundet, det blir nog bra tror jag. Börjar längta mer och mer efter att kunna gå och röra mig som de andra barnen kan.

måndag, 27 november 2000
Nu ikväll har jag klättrat upp för trappan här hemma två gånger bara för att jag visste att Jackie och Annie var där uppe och jag ville till dom... Förut har jag bara tagit mig upp ett par trappsteg men nu så kom jag på hur man skulle göra!

onsdag, 22 november 2000
Nu är jag 13 månader!

söndag, 19 november 2000
Jag är sjuk! Har feber och mår allmänt pyton. Hungrig är jag inte, vill inte ens ha vällingen som de trugar med. Allt känns jobbigt, vill bara sova eller vara med mamma och pappa. Tillrågapåallt så håller dom på att flytta möbler runt hela lägenheten när de egentligen bara borde vara med mig. Det ska visst bli nya golv i hallen och i det rummet som jag ska få, det är därför de möblerar om. De har satt upp en bård också med Asterix och Obelix för det var pappas favoriter när han var liten så nu hoppas han på att jag ska gilla dem också. Jag har väl i och för sig inget val eftersom det är Asterixar och Obelixar vart jag än vänder mig om i rummet...

tisdag, 14 november 2000
Idag var vi ute och gick, mamma och jag, i flera timmar på andra sidan Årstaviken. I Årstatrakten alltså. Det var jätteskönt, inte så kallt och inte så varmt. Sedan har vi bara varit hemma och lekt. Jag åker bakåt med sparkbilen och mamma jagar mig, det är en rolig lek! Jag gömmer mig bakom gardinen, mamma letar efter mig är en annan favorit. Jag är mycket starkare nu, har tränat en hel del och kan till exempel sätta mig upp själv, i alla fall i sängen eller vagnen. Om två veckor ska jag visst tillbaka till sjukgymnasten och visa vad jag kan.

söndag, 12 november 2000
Inatt sov jag över hos mormor för första gången! Vi hade det jättemysigt bara hon och jag. Annars är ju oftast mamma med och kollar vad vi gör hela tiden, men nu kunde vi riktigt mysa tillsammans. Vi åt god mat, tittade på TV, läste bok och bara hade det bra. Mamma och pappa hade fest och jag fick inte vara med, det var därför jag sov hos mormor. Hoppas att de snart har fest igen!

fredag, 3 november 2000
Idag hävde jag mig upp två trappsteg för att få tag i de där roliga burkarna som pappa hade ställt där. Då tyckte mamma och pappa att jag var SÅ duktig! Jag har nog blivit lite starkare sedan jag började träna. Har fått låna en matta också från mormors jobb som är lättare att krypa på, det är bra.

måndag, 30 oktober 2000
Idag har jag varit hos doktorn. Hon sa också att jag måste träna och att det inte är något som helst fel på mig, jag är bara lite "bekväm av mig""... Det är inget vidare kul att träna måste jag säga, jag blir såå ARG! De håller i mig och tvingar mig att sätta mig upp när jag bara vill ligga på rygg och ha det bra.

onsdag, 25 oktober 2000
Mamma och mormor och jag var på BVC idag och träffade en sjukgymnast. Anledningen till det är att de undrar varför jag är så dålig på att röra mig. De kom fram till att jag måste börja träna! Ska till en doktor också, de vill kolla lite mer så att det inte är nåt allvarligt fel...suck...

måndag, 23 oktober 2000
oj, oj, man vet ju inte riktigt vad man ska börja med idag. Jag tar nog på mig min champinjonträningsoverall (som det står DAVID på ryggen på!) och packar ner träbilen, bollen och legot i resväskan. Sedan tar jag mig en tur bilen med kvack-ankfamiljen på släp. Tindra får låna en bil också så kan vi åka tillsammans. Våra mammor ska göra fot och handavtryck på oss idag, Tindra fyllde också 1 år igår!

Efter lunch tror jag att jag byter om till Adidasoverallen eftersom jag förmodligen spillde lite på mig när jag åt. Sedan kollar jag nog på min nya TV ett tag. Eller så tar jag på mig mitt Nalle Puh-fleece-set och går ut och lajar lite. Ja, jag måste ju ut och prova trehjulingen! Sen när jag kommer in ska jag nog lägga mig och läsa någon av böckerna... eller så... Men först ska jag se till att mamma sätter in min hundring på David-fonden!

söndag, 22 oktober 2000
Idag fyller jag 1 år! Hinner inte skriva så mycket för jag har kalas, berättar mer imorgon!

Läs också min gamla dagbok som är från jag föddes tills jag blev 1 år.


Upp igen!